Ismerje meg a TextPro rendszert!  Az előnyös tulajdonságai miatt hasznos társa lehet Önnek is!
MENÜ

Hogyan válasszak projektort a TextPro-hoz?

 

Milyen projektor fényerőre van szükség?

 

A válasz szinte minden szituációban egyszerű, minél erősebb, annál jobb. A fényerőre mindig szükség van, mert nem besötétített szobában kerül felhasználásra a rendszer. A nappali fényt pedig a projektornak túl kell szárnyalnia!

 

Bíztatnék mindenkit, hogy ezen ne spóroljon, ugyanis ez a projektorok egyik gyengesége a sok közül, mindig lehetne egy picit több.

 

A projektor kiválasztásánál a döntést az is megnehezíti, hogy a gyártók által megadott értékeket házilag nehéz lenne leellenőrizni. Kénytelenek vagyunk hát automatikusan elhinni a gyár által megadott adatokat. Mindazonáltal két készüléket egymás mellett egyszerre működtetve meg tudjuk állapítani szabad szemmel, hogy melyiknek nagyobb a fényereje.

 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a legalacsonyabb fényerő (1000-1200) olyan helyen ideális, amikor kb. 20 fő figyeli az előadást, a környezeti fények minimálisak, be lehet sötétíteni. Egy normál teremben inkább már nagyobb, 1500 körüli érték javasolt. Ahol nagyobb közönség van, vagy változó körülmények között kell vetítenünk, mint a templom, akkor jobb, ha bebiztosítjuk magunkat egy 2000 ANSI lumen feletti készülékkel. Nagyon nagy templomoknál, vagy szabad téri vetítésnél (de csak az esti/éjszakai órákban!) minimum 2500 ANSI lumen fényerejű készülék kell.

 

 

Milyen felbontásra van szükségem?

 

A TextPro rendszernél a felbontásnak nagy jelentősége nincsen, mert az igényelt felbontást az új projektorok mindegyike tudja.

 

 

 

Milyen kontrasztarányra van szükségem?

 

A kontraszt arány annyit tesz, hogy mekkora a kép sötét és világos pontja között a maximális fényerőeltérés és nem azt, hogy milyen mélyfekete színt tud a készülékem előállítani. Ez a világos és a sötét régiók közötti maximális eltérést mutatja meg. Egy kivetítő annál jobb minél nagyobb kontrasztaránnyal dolgozik, viszont a Textpro rendszer alapvetően csak fekete és fehér aránnyal dolgozik, és nem ezek árnyalataival, a kontraszt arány a választásnál nem elsődlegesen döntő tényező.

 

 

LCD vagy DLP technológiájú projektort válasszak?

 

Az LCD (Liquid Crystal Display) név a folyadék kristályos kijelző angol név kezdő betűiből épült. Működését tekintve, az izzóból érkező fehér fényből először a vörös szín válik le egy polárszűrő segítségével és jut el az ide tartozó LCD chip-be, majd a zöld és a kék teszi ugyan ezt. Mindegyik chip megkapja a maga videó jelét, azaz hogy melyik képpontot kell aktívvá tennie. A három chip képe egy dupla prizmában egyesülve a vetítővászonra jut.

A DLP (Digital Light Processing) technológiának a DMD (Digital Micromirror Device) azaz „digitális mikrotükör-eszköz”-t tartalmazó digitális jelfeldolgozó technológiát nevezzük. Egy izzóból érkező fehér fény útjába helyeznek egy több szegmenses színkereket (a vörös, zöld és kék mellé, sárgát és fehéret is szokás manapság építeni) melyet magas fordulatszámon működtetve éppen az aktuális színt juttatja a DMD chip-re, mely chip-en lévő mozgó mikró tükrök juttatják a vetített képet a vászonra.

Általában nem technológiai alapon választ az ember projektort. Egyszerűen meg kell nézni a vetített képet, és ha tetszik, akkor jó, meg lehet venni. Ez persze nem lesz egyszerű, mert a műszaki boltokban a tévék hegyekben állnak és jól látható a különbség köztük, ellenben a projektorokat nem szokták csak úgy üzemben tartani. A végeredmény szempontjából a választott technológia teljesen mindegy.

 

 

Milyen zajszintű projektort válasszak?

 

Erre lehet határozott igent vagy nemet mondani. Függ attól, hogy mekkora terembe kerül elhelyezésre, hova szereljük, mekkora egyébként is a terem alapzaj szintje. Ennek alapján kell eldönteni, hogy érdemes-e a döntésnél a zajszintet figyelembe venni. A Textpro rendszer felhasználási helyszínein ez általában teljesen elhanyagolható tényező lehet.

 

Milyen messze helyezzük el a vásznat a projektortól? Zoom?

 

A projektor műszaki lapján adott, a vetítés szöge. Ez nem más, mint az hogy a fény nyaláb milyen szögben hagyja el a projektort. Ha a fény szűken hagyja el, és a projektor túl közel rakható a vászonhoz, akkor egész egyszerűen nem lesz elég nagy a kép. A másik véglet, amikor túl nagy szögben szórja a fényt a projektor, és a kép a vászonról lelóg.

 

A helye megoldást számítással kell megkeresni. Pl.: ha a projektor 37 fokban szórja a fényt, akkor mekkora távolságnál lesz a kívánt 2,17 méter a képátló?

 

A legtöbb projektoron azért bizonyos értékek közt lehet állítani ezt a szöget, ezt zoom-nak hívják. Itt is ki kell számolni, hogy belefér-e a zoomtartományba az igényelt képméret.

 

 

Hová tegyük a projektort?

 

Kerülhet állványra, falra, mennyezetre, és esetleg a vászon mögé! Esztétikusságra, meg a stabil elhelyezésre minden esetben figyelni kell. A projektor vagy a vászon minden szellőre megmozdul, az nagyon zavaró lehet.

.

A stabil rögzítésre alkalmas furatok általában a projektor aljában vannak elhelyezve. (Erről érdemes tájékozódni vásárlás előtt, mert nem minden projektor szerelhető rá minden állványra, tehát egymástól függetlenül nem érdemes megvenni őket.)

 

A Textpro készülék közvetlenül a Projektor mellé rakható. Ez szerencsés eset, mert a két készülék közötti kábel egyszerűen megoldható. Nagyobb problémát a hálózati 230V odavezetése jelenti. A legnehezebb feladat ennek az elrejtése, mert a fekete zsinór nem néz ki a mennyezeten.

 

 

Hogyan kell, beállítani a projektort, hogy a Textpro jelét vegye?

 

A jelenleg kapható projektoroknak több bemenete is van. A Textpro esetén csak a composit videojel kerül használatra.  A régebbi projektorokon a bemenetek használatát a projektor menüjében kell kiválasztani. Az újabb projektoroknál erre sincs szükség, mert automatikusan érzékeli, hogy melyik bemenete aktív, és azt bekapcsolja.

 

 

Videokábelt hogyan szereljem?

 

A Textpro készülék composit videojelet ad ki. Ez egy RCA aljzaton jelenik meg, melyet a projektor RCA aljzatával kell összekötni kb. 1m-es csatlakozókábellel. Ennél hosszabb kábel is alkalmazható, de nem célszerű, hiszen a projektor és a Textpro is távirányítóval vezérelhető. Az 1m-es videokábel a Textpro tartozéka, melyet csak a két készülék között össze kell dugni. Egy Textpro készülék legalább 2db projektort, vagy TV készüléket tud egyszerre kezelni. 15m felett jobb minőségű videokábelt célszerű használni.

 

 

Hol kell a projektort beszerezni?

 

A beszerzési ár, a garancia érvényesítése, és a ráfordított energia közt kell egy elfogadható kompromisszumot felállítani. A vásárlás történhet interneten, áruházakban és kisboltokban egyaránt. Azt viszont jelezzük, hogy a műszaki paramétereket minden esetben célszerű ellenőrizni.

 

 

Mire jó a vetítővászon?

 

Mindent a jó képminőségért! Ez lehet a vásznak jelszava, amik alapvetően egy rendkívül jó fényvisszaverő felülettel rendelkező anyagdarabok.

 

Kivitele sokféle lehet, falra feltekercselhető, állványos, összehajtható, merev, műanyag, extra bevonatú, satöbbi. Egy jó minőségű vászon rendkívüli módon javíthatja az amúgy gyenge projektor által vetített képet, mindazonáltal a költségeket is jócskán meg tudja dobni.

 

Egy 150x150 centis fali feltekerhető vászon már 20 ezer forinttól is elérhető, de a jó minőségű vászon a projektor árát is elérheti, illetve túlszárnyalhatja.

.

Általában a hófehér fal is elég, ha amúgy a projektor fényereje megfelelő, azt viszont meg kell jegyezni, hogy a színes fal, vagy a képbe benyúló villanykapcsoló nagyon zavaró lehet.

 

 

Mennyi ideig működőképes a projektor izzója?

 

Az izzó ára projektortól függően itt 40-50-100 ezer forintos tétel, ami már nagyságrendileg megközelíti egy projektor árát.

 

Tényleg probléma lehet, ha véletlenül tönkremegy az izzó. Bár egyes gyártók vállalnak egy kis garanciát arra az esetre, ha az első pár órában elszállna, mégis aggódik az ember. A projektor leírásában általában az is benne van, hogy 1500-2000-3000 órát kellene kibírni az égőnek, ami nem tűnik megnyugtatóan soknak. Ezer órát mondanak a hagyományos villanykörtére, és mindenki látott már kiégni ilyet, valószínűleg ez a félelem oka.

 

Ha napi fél órát használjuk a projektort, akkor - 2000 órás élettartamot feltételezve - az élettartam 10 év fölött van.  A projektort nem szabad gyakran ki-be kapcsolni, mert az izzó meghibásodás a bekapcsoláskor a legnagyobb. A kikapcsolást pedig a távirányítóval, vagy a projektor kezelőszervével kell elvégezni, mert ekkor a beépített ventilátor még a kikapcsolás után a projektor belső hűtését el tudja végezni. Ha a 230V-ot szakítjuk meg, akkor a projektorban maradó meleg biztos tönkremenetelt okoz!

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet